Acasă » Articole » Corpore sano » Corpore sano |
Oul-aliment sanatos sau nu?
Fie ca le consumi sau nu regulat, in aceasta perioada ouale se vor afla pe masa fiecarei familii. Multi considera ca ouale sunt foarte sanatoase, in timp ce altii sustin despre ele ca sunt nocive in anumite circumstante. In continuare este prezentat tot ce trebuie sa stii despre acest aliment extrem de hranitor. Ouale sunt consumate mai ales la micul dejun, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor retete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi.
Este foarte recomandat sa consumi oua daca vrei sa adopti o dieta echilibrata, aceste alimente fiind sursa de proteine, vitamine esentiale si minerale.
In afara de vitamina C, ouale contin cam toate vitaminele cunoscute: vitaminele A (imbunatateste vederea nocturna si mentine sanatatea pielii), vitaminele B (ajuta organismul sa transforme alimentele in energie), E (alaturi de vitamina C previne aparitia afectiunilor cauzate de radicalii liberi), H (scade nivelul de homocistina si stimuleaza memoria) si luteina (ajuta la prevenirea degenerescentei maculare). Cat despre minerale, ouale contin iod (necesar in producerea hormonilor tiroidieni si in dezvoltarea multor organe inclusiv creierul; nu este produs de organism), fosfor (pentru consolidarea sistemului osos), zinc (ajuta la vindecarea infectiilor si a ranilor), seleniu (ajuta la consolidarea sistemului imunitar), calciu (dezvoltarea oaselor) si fier, in cantitati mai mici. Desi nu conteaza ne aparat cate oua mancam, trebuie sa avem grija cum sunt preparate si in ce combinatii le consumam. Astfel, e recomandat sa mancam oua fierte si e mai bine sa evitam sa le mancam cu branza sau unt, pentru ca astfel nivelul de grasimi saturate creste. Ouale si afectiunile cardiovasculare Mit sau adevar? Adevar - Ouale au o cantitate ridicata de colesterol. Un singur ou contine 212 mg de colesterol. Totusi este o cantitate mica in comparatie cu cantitatea continuta de: ficat, creveti sau carne de rata. Mit - Ouale agraveaza bolile cardiovasculare. Potrivit celui mai mare studiu realizat in domeniu, care a urmarit impactul consumului de oua asupra afectiunilor cardiovasculare, nu exista nicio legatura intre consumul de oua si afectiunile cardiovasculare.Insa opiniile sunt impartite, sunt medici care interzic consumul de oua in cazul pacientilor care urmeaza un regim pentru scaderea colesterolului din sange, insa sunt si medici care precizeaza ca nu au fost inregistrare variatii ale nivelului de colesterol, atunci cand pacientul a consumat un ou. | |
Vizualizări: 451 | | |
Total comentarii : 0 | |