Acasă » Articole » Invata din exemple » Invata din exemple

Un imparat demn

Un imparat demn

 

A fost odata un imparat care avea foarte multi copii.Pentru ca sa evite certuri sau eventuale razboaie datorita tronului, a hotarat ca cel mai mic copil sa aiba aceleasi sanse  de a fi imparat ca si cel mai mare.

A discutat cu toti fii sai  despre aceasta hotarare iar acestia, fiind invatati de mici sa asculte dorinta tatalui lor s-au supus.Imparatul a hotarat sa testeze care va fi demn de tronul sau printr-o proba.Fiilor li s-au impartit  seminte de la aceeasi planta, iar timp de un an trebuiau sa cultive acea samanta.La sfarsitul anului cel care avea planta cea mai mare urma sa fie imparat.

Anul a trecut iar fii imparatului au venit la acesta, fiecare cu ghivecele in care aveau planta.Imparatul a trecut pe la fiecare si a vazut plantele, mari si frumoase.Cand a ajuns la fiul cel mai mic, ghiveciul lui era gol.

            -Ce s-a intamplat, fiule?Planta nu a crescut nici un pic?

-Tata, cand mi-ai dat samanta, acum un an, am pus-o intr-un ghiveci, am udat-o, am tinut-o in conditii normale pentru cresterea plantei, dar nimic.Nu stiu de ce nu a crescut.Eu am facut tot ce mi-a stat in putere.

Ceilalti fii ai imparatului au inceput sa rada de el, dar imparatul le facu semn sa taca si le spuse:

            -Copiii mei, am trecut pe la fiecare in parte si am vazut care planta ar trebui sa fie castigatoare.Am fost surprins sa vad cat de mari au putut fi plantele voastre.Totusi am si eu o surpriza pentru voi.Vreau sa va spun faptul ca semintele pe care le-ati primit au fost fierte inainte de a vi le imparti.Asa ca din acele seminte nu avea cum sa creasca ceva.Eu am vrut sa va testez cinstea si nu talentul de agricultori.V-ati straduit sa cautati aceeasi planta in zadar.Fiul ce mic va fi urmatorul la tron.

            Morala: in viata, sa fi sincer si sa-ti urmezi principiile intotdeauna, te poate duce sus.O viata fara compromisuri te va face sa cresti in ochii celor din jur si sa fii respectat, desi uneori compromisurile par sa te ajute.

Categorie: Invata din exemple | Adăugat de: Eron (11/03/2011)
Vizualizări: 313 | Tag-uri: morala, compromis, respect, sinceritate, POVESTIRE | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]