Acasă » Articole » Invata din exemple » Invata din exemple

Testul celor patru piersici

Testul celor patru piersici

 

       Traia odata un om care avea patru fii de varste apropiate.Baietii crescusera deja si se pregateau sa-si aleaga o profesie.Intr-o zi, tatal s-a gandit sa-i puna la incercare si sa vada cum reactioneaza intr-o anumita situatie, asa ca a luat patru piersici si i-a dat fiecaruia cate una, fara a spune ca-i va supune unui test.

       Spre seara, cand s-au adunat in jurul mesei, i-a intrebat ce au facut cu darul lui.Primul s-a laudat ca a vandut piersica unui vecin, iar banii obtinuti i-a depus intr-un fond din care va mai cumpara si altele pe care le va vinde cu profit.

       -Bravo, fiule! a spus tatal, tu vei fi un negustor prosper.

       Al doilea a spus ca a mancat-o, dar a pastrat samburele si l-a plantat pentru a creste din el un piersic si a se bucura cu totii de rodul lui bogat.

       -Se pare ca tu vei fi un bun gospodar, a concluzionat tatal.

       Al treilea nici macar nu s-a saturat dintr-o piersica, asa ca i-a mai cerut mamei cateva.

       -Fiule, pe tine lacomia o sa te impiedice sa realizezi ceva in viata, pentru ca singura ta preocupare este propriul stomac, a spus tatal cu tristete.

       Auzind ce au facut fratii sai, mezinul nu prea indraznea sa spuna in ce a constat investitia sa.In cele din urma si-a luat inima-n dintii si a povestit ca, mergand in vizita la un prieten nevoias, i-a dat acestuia piersica, pentru ca a considerat ca astfel ii va face o mare bucurie.Tatal a zambit si a spus:

       -Fiule, nu stiu ce meserie vei avea tu, dar stiu ca, indiferent ce drum vei urma, vei fi "om”.Si, pana la urma, acesta e singurul lucru care conteaza in viata.

 

       Morala: indiferent de ce profesie iti vei alege, tine minte ca ea nu valoreaza nimic daca nu vei demonstra ca, mai presus de toate, esti "om”.   

Categorie: Invata din exemple | Adăugat de: Eron (13/05/2010)
Vizualizări: 2347 | Comentarii: 1 | Tag-uri: morala, Batran, piersica, fii, POVESTIRE, alegere, tata | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 1
0
1 Daria   [Intrare]
Este interesanta . Am citito in clasa a 3 a

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]