Acasă » Articole » Invata din exemple » Invata din exemple

Povestire(din intelepciunea ucrainiana)

Povestire(din intelepciunea ucrainiana)

 

            La un batran calugar a venit intr-o zi un tanar pentru a se spovedi si a-i cere un sfat.Din vorba in vorba, tanarul ii spuse:

            -Parinte, sunt un om destul de rau.As vrea sa ma schimb, dar nu pot.Am incercat sa ma schimb dar nu am putut.Totusi, eu sper ca, dupa ce voi mai creste, voi putea sa ma schimb.Am dreptate?

            -Nu, i-a raspuns batranul.Vino cu mine!

            L-a dus pe tanar in spatele chiliei unde incepea padurea si i-a spus:

            -Vezi acest vlastar?

            -Da, parinte!

            -Smulge-l!

            Tanarul a scos bradutul imediat.Mergand mai departe, calugarul s-a oprit langa un bradut ceva mai inalt, aproape cat un om.

            -Acum scoate-l pe acesta.

            -S-a muncit baiatul cu pomisorul acela, dar cu putin efort a reusit pana la urma sa il scoata.Aratandu-i un brad ceva mai mare, calugarul i-a spus:

            -Smulge-l acum pe acesta.

            -Dar e destul de mare, nu pot singur.

            -Du-te si mai cheama pe cineva.

            Intorcandu-se cu inca doi prieteni, au tras ce au tras de pom si, cu multa greutate, au reusit, in sfarsit, sa il scoata.

            -Acum scoateti bradul cel falnic de acolo, le spuse calugarul.

            -Parinte, dar acela e un copac mare si batran, cu radacini adanc infipte in pamant.Nu am putea niciodata sa-l smulgem chiar de ar fi si 100 de oameni.

            (Morala)-Acum vezi, fiule?Si apucaturile alea din suflet sunt la fel!Orice pacat pare la inceput inofensiv si fara mare importanta, dar, cu timpul, prinde radacini in fiinta omului, creste si pune stapanire din ce in ce mai mult pe sufletul sau.Cat este inca mic il poti scoate si singur.Mai tarziu vei avea nevoie de ajutor, dar fereste-te sa lasi raul sa ti se cuibareasca adanc in suflet, caci atunci nimeni nu va mai putea sa ti-l scoata.Nu amana niciodata sa-ti faci curatenie in viata.Mai tarziu va fi mult mai greu.

Categorie: Invata din exemple | Adăugat de: Eron (27/06/2010)
Vizualizări: 352 | Tag-uri: copac, obicei, POVESTIRE, intelepciune, rautate, putere, tinerete, radacina, salvare, scapare | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]