Acasă » Articole » Invata din exemple » Invata din exemple

Nu sapa groapa altuia

                      Nu sapa groapa altuia

 

 

       La marginea unui sat oarecare locuia un  om sarac, care obisnuia sa se duca prin sat sa ceara ceva de-ale mancarii.Satenii mai marinimosi obisnuiau sa-i dea mereu cate ceva.

       Acest cersetor se ducea mereu la o anumita femeie,care ii daduse o data o paine si de atunci venea mereu la casa acesteia.Ea i-a dat in fiecare zi cate ceva, dar dupa un timp s-a saturat si a hotarat sa scape o data pentru totdeauna de acest cersetor.Asa ca se apuca sa faca o paine si,in aluatul painii a pus si putina otrava.

        A doua zi, cand a venit cersetorul, ea a luat painea si i-a dat-o, fiind convinsa ca a fost ultima data cand va mai face asta.

       Femeia respectiva avea un fiu, caruia ii placea sa vaneze.El plecase in urma cu trei zile la vanatoare si nu-si luase mancare, crezand ca hrana va fi asigurata de vanat.Insa, dupa trei zile el se intoarse flamand spre casa.Nu reusise sa vaneze ceva si acum era flamand si obosit.Vazand ca nu mai are putere sa ajunga pana acasa, se opri la casa cersetorului, de la marginea satului si ii ceru o paine.Cersetorul il servi cu placere si ii spuse:

       -Aceasta paine mi-a dat-o chiar mama ta, in aceasta seara.Nu stia ca de fapt va face un bine fiului ei.

       Vanatorul pleca, acum satul.Dar pe drum i se facu din ce in ce mai rau, avea mari dureri, si abia ajunse acasa.Mama acestuia cand il vazu in ce stare era incerca sa-l ajute si il intreba ce a patit:

       -Nu mai mancasem de trei zile,asa ca m-am oprit la cersetorul de la capatul satului sa-i cer ceva de mancare.El mi-a dat o paine si de atunci a inceput sa mi se faca rau.

       Femeia si-a dat seamaa ce se intamplase si ca fiul ei era ca si mort si totul numai din vina ei.

 

       Morala:cand vrei sa faci rau altuia,raul se va intoarce impotriva ta. 

Categorie: Invata din exemple | Adăugat de: Eron (21/03/2010)
Vizualizări: 357 | Comentarii: 1 | Tag-uri: morala, paine, otrava, cersetor, POVESTIRE, moarte, rautate, femeie, FIU | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 1
0
1 Yullian   [Intrare]
Imi place fabula. Trebuie sa invatam din acestea.

Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]