Acasă » Articole » Invata din exemple » Invata din exemple

Catelusul schiop!

Catelusul schiop

 

         Un baietel ce dorea sa-si cumpere un catel auzi ca se vand niste catelusi foarte frumosi in zona in care locuia.Incantat de veste, isi lua banii din pusculita si se duse sa vada cum sta treaba.

            Ajuns in fata locului cu pricina, vazu o imagine cu cativa catei si un pret afisat, dar cum nu stia sa citeasca, intra inauntru pentru a afla mai multe informatii.Acolo il gasi pe stapan, caruia ii adresa mai multe intrebari:

            -Aveti catelusi de vanzare?

            -Da, am cativa catei, de diferite culori.

            -La ce pret sunt?

            -Depinde, intre 300 si 500 de lei.

            Baietelul scoase banii din buzunar si ii numara:vreo 30 de lei.

            -Nu am destui bani.Puteti doar sa mi aratati?

            -Da, sigur, nici o problema!

            Omul fluiera si de undeva din spate veni o catea cu puii dupa ea.In urma, mai greu, venea tarandu-se un pui schiop.Copilul, vazandu-l pe cel din urma catel, intreba stapanul:

            -Vindeti si catelul schiop?

            -Nuuu, daca vrei, ti-l dau pe gratis.Cu el nu am ce face!Nu are nici o valaoare!

            -Nu este adevarat!Are exact aceeasi valoare ca si ceilalti catelusi!Eu o sa vi-l cumpar:va dau acum 30 de lei si in fiecare luna va voi aduce cate 5 lei pana voi completa suma.

            -Dar ce o sa faci tu cu catelul acesta?Toti ceilalti vor un catel sanatos, sprinten, care sa poata sa fuga dupa ei.Acesta n-o sa fie niciodata in stare de asa ceva!Poti tu sa intelegi aceasta situatie si pe acest catel?

            -Da, pot sa il inteleg pe acest catel!Iar baiatul isi ridica pantalonul si ii arata stapanului ca avea o problema cu piciorul drept, problema care il determina sa mearga schiopatand si care nu ii permitea sa alerge sau sa se joace cu ceilalti copii.Il intelegea atat de bine pe bietul catel!

          Morala:nu trebuie sa ajungem intr-o situatie neplacuta pentru a-i putea intelege pe toti cei din situatia aceea.Omul are valoare indiferent  de starea in care se gaseste.Chiar si asa, nu este cu nimic mai prejos decat toti ceilalti oameni, are exact aceeasi importanta ca si ceilalti.

Categorie: Invata din exemple | Adăugat de: Eron (16/11/2013)
Vizualizări: 659 | Tag-uri: morala, catel, cumparare, Valoare, copil, POVESTIRE | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]