Acasă » Articole » Corpore sano » Corpore sano

Oul-aliment sanatos sau nu?

Oul-aliment sanatos sau nu?

 

                Fie ca le consumi sau nu regulat, in aceasta perioada ouale se vor afla pe masa fiecarei familii. Multi considera ca ouale sunt foarte sanatoase, in timp ce altii sustin despre ele ca sunt nocive in anumite circumstante. In continuare este prezentat tot ce trebuie sa stii despre acest aliment extrem de hranitor.

                Ouale sunt consumate mai ales la micul dejun, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor retete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. 

               Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului.Insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol (cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg). 

               Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange.

 

               Este foarte recomandat sa consumi oua daca vrei sa adopti o dieta echilibrata, aceste alimente fiind sursa de proteine, vitamine esentiale si minerale.


               Nu mai putin de 12,5 procente din greutatea unui ou este proteina, aceasta gasindu-se atat in galbenus, cat si in albus. Acest aliment este chiar punct de referinta aflandu-se pe cea mai inalta pozitie in clasamentul alimentelor cu cel mai ridicat continut de proteine pe o scara de la 1 la 100.

               In afara de vitamina C, ouale contin cam toate vitaminele cunoscute: vitaminele A (imbunatateste vederea nocturna si mentine sanatatea pielii), vitaminele B (ajuta organismul sa transforme alimentele in energie), E (alaturi de vitamina C previne aparitia afectiunilor cauzate de radicalii liberi), H (scade nivelul de homocistina si stimuleaza memoria) si luteina (ajuta la prevenirea degenerescentei maculare).

               Cat despre minerale, ouale contin iod (necesar in producerea hormonilor tiroidieni si in dezvoltarea multor organe inclusiv creierul; nu este produs de organism), fosfor (pentru consolidarea sistemului osos), zinc (ajuta la vindecarea infectiilor si a ranilor), seleniu (ajuta la consolidarea sistemului imunitar), calciu (dezvoltarea oaselor) si fier, in cantitati mai mici.

                Desi nu conteaza ne aparat cate oua mancam, trebuie sa avem grija cum sunt preparate si in ce combinatii le consumam. Astfel, e recomandat sa mancam oua fierte si e mai bine sa evitam sa le mancam cu branza sau unt, pentru ca astfel nivelul de grasimi saturate creste.
 

Ouale si afectiunile cardiovasculare

               Mit sau adevar?

               Adevar - Ouale au o valoare nutritionala ridicata. Un singur ou contine 6 g proteine, grasimi nesaturate, colina, luteina etc. 
 

               Adevar - Ouale au o cantitate ridicata de colesterol. Un singur ou contine 212 mg de colesterol. Totusi este o cantitate mica in comparatie cu cantitatea continuta de: ficat, creveti sau carne de rata. 

               Mit - Toata cantitatea de colesterol ajunge in sistemul sanguin, dupa care este depozitat in artere. Numai o mica cantitate din colesterolul provenit din alimente trece in sistemul sanguin, grasimile saturate si trans sunt principalii factori care determina trecerea colesterolului in sange.

 

               Mit - Ouale agraveaza bolile cardiovasculare. Potrivit celui mai mare studiu realizat in domeniu, care a urmarit impactul consumului de oua asupra afectiunilor cardiovasculare, nu exista nicio legatura intre consumul de oua si afectiunile cardiovasculare.Insa opiniile sunt impartite, sunt medici care interzic consumul de oua in cazul pacientilor care urmeaza un regim pentru scaderea colesterolului din sange, insa sunt si medici care precizeaza ca nu au fost inregistrare variatii ale nivelului de colesterol, atunci cand pacientul a consumat un ou. 

Categorie: Corpore sano | Adăugat de: Eron (20/04/2014)
Vizualizări: 450 | Tag-uri: consum, colesterol, proteine, aliment, oua | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]