Acasă » Articole » Corpore sano » Corpore sano

Cele mai sanatoase verdeturi de primavara

Cele mai sanatoase verdeturi de primavara

 

 

  Urzica
              Consumata de obicei in gospodariile traditionale romanesti, urzica contine vitaminele A, B2, C si K, acid folic, un numar mare de aminoacizi, calciu, magneziu, fier, siliciu, zinc, seleniu etc. Are numeroase beneficii, printre care amintim:

·         Scade nivelul glucozei din sange.

·         Elimina starea de anemie.

·         Limiteaza sau inlatura multiplicarea bacteriilor, fiind de mare ajutor in cazul astmului, a bronsitei si a tusei.

·         Stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Combate diareea si dizenteria si actioneaza impotriva viermilor intestinali.

·         Tonic capilar, combat matreata.

Poate fi folosita ca infuzie (o lingurita cu varf de urzica uscata la un sfert de litru de apa), tinctura (din radacini), radacini bine spalate si periate sau urzici proaspete pentru bai de picioare sau chiar pentru spalat pe cap.

De tinut minte! Femeile care abia au nascut nu trebuie sa consume urzici, nici cele gravide!

  Stevia
              Bogata in vitaminele C si K, proteine, fibre si potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, stevia se poate consuma cruda sau in ciorbe, supe si alte mancaruri. Printre beneficiile sale amintim:

·         Reglarea nivelului de zahar din sange.

·         Reglarea greutatii corporale (datorita diminuarii apetitului, dar si a nevoii de a consuma alimente grase).

·         Reduce starea de oboseala.

·         Detoxifica organismul.

  Loboda
               Laudandu-se cu cantitati impresionante de proteine, loboda are si cantitati mari de fier, calciu si betacaroten, dar si de magneziu si potasiu. De asemenea, contine si antocianine si fenoli. Printre beneficiile sale amintim:

·         Trateaza tusea, gatul inflamat si guta.

·         Ajuta la tratarea afectiunilor pulmonare.

·         Reduce durerile de stomac.

·         Incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulara.

·         Este eficienta in tratarea acneei, a astmului, a chisturilor ovariene si a alergiilor.

·         Imbunatateste circulatia sanguina si previne formarea cheagurilor de sange.

De tinut minte! Este contraindicata persoanelor care sufera de liatiza renala.

  Leurda
               Bogata in vitanimele A si C si in calciu, cupru, fier si fosfor, leurda era un aliment despre care popoarele nordice sustineau ca este asteptata de ursi pentru a o consuma ca medicament purificator dupa perioada de hibernare. Printre beneficiile sale amintim:

·          Curatarea sangelui, a ficatului, a stomacului si a intestinelor.

·         Stimuleaza capacitatea de memorare si combate momentele de lapsus.

·         Ajuta la tratarea depresiei, a anxietatii si a insomniilor.

·         Combate reumatismul si vindeca ranile.

 

Categorie: Corpore sano | Adăugat de: Eron (26/04/2014)
Vizualizări: 490 | Tag-uri: primavara, leurda, verdeturi, LOBODA, stevia, urzica, beneficii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]